Saltar al contenido

Intervenció Estratègica “problem-solving”

29 mayo, 2014

Coneixia a Giorgio Nardone des de fa anys per la seva  teràpia breu estratègica. Era una matèria pendent sobre la que volia  profunditzar i utilitzar com a  mètode de teràpia psicològica. Ara és el moment i amb l’estudi i la pràctica he quedat impressionada amb la natura humana i la nostra tendència al canvi malgrat les resistències i condicionaments enganxats als comportaments i les emocions. També el cos i l’esperit queden afectats quan els problemes arriben a la irresolubilitat.

g.nardone“La modernitat ha incrementat la idea que l’ésser humà pot tenir el control de tot. La il·lusió que a través del raonament racional jo puc manegar tot, crea una confrontació davant de la realitat. I quan això passa, la persona que la pateix s’ensorra” Giorgio Nardone (“Pienso, luego sufro”, 2012)

Hem d’obtenir respostes fora de l’habitual, per tal de produir un petit canvi en la percepció del problema que a poc a poc provoqui una reacció en cadena. Podem partir d’una persona amb disfuncions cognitives, emocionals i/o físiques que requereixen d’una pauta d’intervenció. Però he comprovat que les persones amb una salut “normal” podem aplicar-nos les pautes de la intervenció estratègica. Amb el problem-solving o resolució de problemes podem desenvolupar una estratègia amb una sèrie de fases de la intervenció:

Definició del problema. Hem de fer una llista de problemàtiques concretes, com que li dius tal cosa pel seu bé i ella s’enfada o es menysprea.
Solucions intentades. Són totes aquelles comunicacions o accions que fas per millorar el problema i l’únic que s’aconsegueix és empitjorar-lo.
Objectius a assolir. Hem de plantejar objectius senzills, específics i no generals. com que no tingui dolors (que em queixi del dolor d’esquena un 50 % menys )
Estratègies amb noves solucions del problema concret. Fem servir la creativitat, creant noves formes de pensar i actuar que sorprenguin i activi el canvi.
Redefinició del problema. Observem les respostes a les noves solucions i les variem segons els esdeveniments i l’anàlisi.

terapia-breveVolem provocar un canvi en el model d’interacció que tenim amb el problema o la persona “problemàtica”, els efectes són immediats. Apareix la resistència al canvi quan ha de respondre de diferent manera davant nous escenaris. Cal trencar el cercle viciós disfuncional. La forma és a través del llenguatge suggestiu, una comunicació diferent que utilitza la persuasió, la paradoxa (mentir dient la veritat) i la contradicció. D’aquí la satisfacció inicial que expressava envers aquest model i la seva eficàcia. L’ésser humà segueix sent un complert desconegut i d’una complexitat meravellosa que ens fa ser sorprenents.

 

Anuncios
No comments yet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: